Apartamentos de Turismo Rural en el Pirineo

ALLOTJAMENT TURISME RURAL
Sobrarbe, a més de comprendre els 2.200 quilòmetres quadrats més abruptes, salvatges i espectaculars dels Pirineos, és una comarca que està esquitxada de meravellosos poblets de muntanya. Pobles que, per la seva senzillesa i puresa, enamoren a qualsevol. Us vaig a proposar diferents rutes per conèixer, no només tots aquests pobles, sinó també la seva gent, els seus paisatges i les seves històries.

Uns dels recorreguts més interessants d'aquesta zona és el que es realitza per la Vall del Cinca Alto.Podéis començar la ruta en Laspuña, us recordo que, anualment, al mes de maig reviu el seu llarga tradició fusta amb el descens de les Nabatean. No deixeu de contemplar les seves meravelloses vistes des del seu mirador al riu Cinca, Monte Perdido i la Peña Montañesa. Per aquesta incomparable situació, també és anomenada el Balcón del Pirineo.

És visita obligada acostar-se a l'ermita de Fuensanta, lloc on, segons conta la llegenda, Sant Victorià va fer sorgir una font de tres dolls i en el qual, posteriorment, es
van construir la font de pedra, l'ermita i la casa de l'ermità.

A dos quilòmetres, trobareu Escalona, porta d'accés a les valls d'Añisclo i Escuaín. Per Escalona us podeu desviar per visitar poblets com Puértolas (els edificis més destacables són "La presó", Casa Superio i L'Església de Sant Vicent), Bestué i Escuaín; des d'aquest últim s'accedeix als miradors del riu Yaga.
Tornant a Escalona, recorrent uns quilòmetres en direcció a França, trobareu un desviament per visitar Tella. Podreu fer un atractiu circuit, la Ruta de les Ermites. També, a prop del poble, amb magnífiques vistes, es troba el famós dolmen i la Cova del Oso cavernario.
Retrocedint a la carretera amb direcció França, trobareu diversos poblets que conformen el municipi de Tella-Sin. A Lafortunada podeu visitar el Museu Pirinenc i en Badaín la seva església.
Podeu acabar aquest recorregut visitant Bielsa, els seus carrers, l'Ajuntament, l'església, la Casa de la Vila i el Museu Etnològic. A pocs quilòmetres, el túnel de Bielsa-Aragnouet comunica la comarca de Sobrarbe amb Francia.

Un altre recorregut de gran atractiu és el realitzat per la Vall de Chistau (Bal de Chistau).
Gistaín és el poble més alt d'aquesta comarca i un dels pocs que compta amb tres torres al seu casc urbà. No es perdin les vistes, a pocs metres del poble, des del mirador de la Cruz de Puyadase. A San Juan de Plan es troba el Museu Etnològic que exhibeix peces i estris d'altres èpoques. A pocs metres de la carretera, té història el Puen Pecadors. A la part més baixa i plana de la vall, es troba Pla, un poble que ha patit importants canvis en les últimes dècades però, no per això, ha perdut el seu encant tradicional.
No obstant, Senes i Serveto són coneguts com "la Comuna" degut a que, antigament, es van unir per tal d'enfortir-se.
L'últim poble d'aquesta vall és Saravillo, des d'on es pot accedir a un dels paratges més bells de la comarca, la Basa la Mora (o Ibón de Pla), lloc on, a la màgica nit de Sant Joan, segons diu la llegenda, sorgeix de l'aigua una princesa mora.

Finalitzaré aquest bloc, explicant un últim recorregut, el que es pot realitzar per la Vall de Vió. Una vall banyat pels rius Aso, Yesa i Bells i part del seu territori pertanyent al Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido.
El poble de Vió és un petit conjunt de construccions tradicionals que dóna nom a la vall, visitin aquí l'església romànica.
Molt a prop, Buerba, nucli de similars dimensions i tipologia, on criden especialment l'atenció les seves xemeneies tradicionals. Nerín, localitat on es barregen arquitectures modernes amb tradicionals. El seu edifici més interessant és, també, l'església.
Recorreu els carrers de Fanlo, trobareu cases amb història i la seva església gòtica del segle XVII.
Yeba és un bell i harmoniós conjunt de cases i horts on predominen les teulades de llosa i l'arquitectura típica. És l'accés a La Solana, zona que es localitza a la marge esquerra del riu Ara, un exemple de la despoblació soferta des de meitat del segle passat. Paper important en aquesta despoblació va ocupar el projecte de construcció de l'embassament de Jánovas, que pretenia inundar les millors terres de la vall després de l'expropiació. Giral,
Burgasé, Campolado, Sasé, Castellar són, entre altres, pobles deshabitat dispersos per La Solana. Només un caseriu, San Martín de la Solana, està habitat en l'actualitat. En les mateixes portes de Jánovas es troba el Congost, punt de gran interès geològic.

En la meva opinió, aquestes són unes boniques i interessants rutes que segur sorprendran a més d'un, per les peculiaritats i encants de cada poble.